Hayatın anlamını sorguladığın yer; Katmandu
Dünyanın zirvesindeki Himalayaların eteklerinde yer alan Katmandu’ya giderken benliÄŸinizi, duygularınızı, hayatın anlamını sorgulayacağınızı bilerek gitmelisiniz. Havaalanına indiÄŸiniz andan itibaren bambaÅŸka bir dünya ile karşılaÅŸmaya hazır olun. Sokaklarda gri toz bulutu, köhne evlerde kızıl bej boyalar, sokaklarda yıkanan çocuklar, elektrik tellerinde sallanan maymunlar ve gerçek anlamda fakirlik yüzünüze ÅŸiddetle çarpacak. Bunlara tezat gülüşmeler, konuÅŸmalar ve sarılmalar mutluluÄŸun kaynağını sorgulamanıza neden olacak. Çok tanrılı dine inanan ÅŸehrin her köşesinde tapınaklar, stupalar ve dini semboller yer alıyor. Her an yanınızda yürüyen birinin dua çarklarını çevirmeye baÅŸladığını veya yere yatıp plank pozisyonunda dua etmeye baÅŸladığını görebilirsiniz. KutsallaÅŸtırılmış bu tanrıların Hinduizm ve Budizme inananları kötülükten arındırıp iyiliÄŸe ve dürüstlüğe sevk ettiÄŸine inanılıyor ve inanışları doÄŸrultusunda ÅŸehirde suç oranı çok düşük seviyelerde.
Güney Asya’nın yoksul ülkesinin gelir kaynaklarından en önemlisi turizm. 12-18 yy arasında inÅŸa edilmiÅŸ cok sayıda tapınak, saray ve heykelin bir kısmı 2015 yılında yaÅŸanan iki büyük deprem sırasında zarar görmüş veya tamamen yıkılmış. Deprem sonrası gidemedim ancak Nepalli arkadaÅŸların anlattığına göre hala kültürel anlamda çekiciliÄŸi olan yapıtlar varlığını koruyorlar. Nüfus çoÄŸunluÄŸunun inandığı Hinduizm, 330 milyon tanrıyı kabul eden çok tanrılı bir din olarak anlaşıldığı halde, hepsinin üzerinde olan tek bir tanrıya, Brahma’ya inanılıyor. Brahma’nın evrenin bütününde gerçeÄŸin ve varoluÅŸun her kısmında var olduÄŸuna inanılıyor. Brahma ile birlikte inanılan 3 ana tanrı;Brahma, Vishnu ve Shiva. Hayata etkisi açısından ruhu hayat çemberine sokan, yaratıcı Brahma, ruhun hayat çemberinde kalmasını saÄŸlayan, koruyucu Vishnu ve ruhu hayat çemberinden çıkaran, yok edici Shiva. Bu tanrıların yanısıra kiÅŸiselleÅŸtirilmiÅŸ, insan aklı ile açıklanamayan hemen her ÅŸeyi kutsallaÅŸtırmış, tanrısallaÅŸtırmışlar. ÖrneÄŸin hippilerin çokça olduÄŸu çiçek çocukları zamanında revaçta olan duman tanrısı hala bolca ziyaretçi çekiyor. Tibet ile onlarca yıl süren savaÅŸ sonrası erkek sayısını ve nüfusu artırmak amacıyla seksi daha enteresan hale getiren tanrıça Shiva Parvati tapınağı erotik kabartmalarıyla ünlü. Ölümden sonra yaÅŸama inanan halk Reenkarnasyon Tapınağını ziyaretçi akınına uÄŸratıyorlar ve ölümden sonraki hayatı güzel yaÅŸayabilmek adına tanrılara bonkörce hediye götürüyorlar. Åžeytana tapılmasın diye Åžeytan Tapınağı bile yapılmış.
Hinduların hacı oldukları Pashupathinath Tapınağı da Katmandu’da yer alıyor. Bu nedenle her yıl çok sayıda Hindu hacı adayı 1600 yıl önce yapılmış olan en büyük Shiva tapınağını ziyarete geliyor. Ölü yakma törenleri de Pashupathinath’de yapılıyor. Hindular tarafından kutsal kabul edilen Ganj Nehri’ni besleyen Bagmati Nehri’nin kenarında düzenlenen ölü yakma töreni gerçekten enteresan. Ölü yakma geleneÄŸini izlemeye gelen Hindu olmayanlar, Bagmati Nehri’nin diÄŸer tarafına geçemiyor. Hinduizm sınıf ayrımını kabul etmediÄŸi halde Nepal’de kast sistemi sayesinde ciddi sınıf ayrımcılığı var. Evlilikten ölü yakma törenine kadar hayatın her anında kast sisteminin düzenlemelerine uyuluyor. Zenginlerin ölü yıkama yerindeki beton locaları, büyük sandal aÄŸaçlarının yerini alt kastlarda daha mütevazi yerler ve küçük aÄŸaçlar, çalı çırpılar alıyor. Yakma iÅŸlemi ölünün aÄŸzındaki beyaz kumaşın yakılması ile baÅŸlıyor, çünkü tüm kötülüklerin ağızdan çıktığına inanılıyor. Küllerin tamamının kutsal Ganj Nehrine ulaÅŸması için özenle Bagmati Nehri’ne süpürülüyor. Etrafa yayılan kesif yanık ve et kokusu ile rüzgarda uçuÅŸan küller dayanma sınırınızı zorlayabilir. Tapınak yolunda kendini tamamen dine adamış Sadhu’ları, Hollyman, görebilirsiniz. Sadhu’lar hiç yıkanmıyorlar ve kendilerine armaÄŸan edilen yiyeceklerle yaÅŸamlarını devam ettiriyorlar. Resim çektirmek isterserseniz para isteyecekler, ÅŸaşırmayın.
Åžehrin en güzel zamanı bahar ayları. Holly Fest’in yapıldığı Mart ayında gitmek çok renkli ve eÄŸlenceli. Tanrıların ölümsüzlük tanıdığı kral HiranyakaÅŸipu’nun kibirle kötüleÅŸmesi ve hatta oÄŸlunu yakarak öldürmeye çalışırken kızı Holika’nın kardeÅŸini kurtarması Holly Fest olarak kutlanıyor. “Happy Holi” iyiliÄŸin kötülüğe karşı zaferini sembolize ediyor. Festivalde herkes birbirine rengarenk boyalar atıyor ve birbirini bolca su ile ıslatıyor. Gün boyunca ne kadar çok boyanır ve ne kadar çok ıslanırsanız yeni yılın o kadar bereketli ve mutlu geçirileceÄŸine inanılıyor. Kutlamalara gönüllü de gönülsüz de olsa katılacaksınız, ona göre kıyafetlerinizi ayarlayın derim. Seyahatinizi Nepal’in yaÄŸmurun çokça olduÄŸu kış dönemlerine getirmemeye de dikkat edin.
Görmeden dönmeyin
- Hinduların Hac ibadeti yaptıkları yer olan Pashupatinath’a  gidip hacı adaylarından yayılan ruhani havayı koklamadan, yol üstündeki Hollyman’lerle fotograf çektirmeden
- Reenkarnasyona inanan halkın Bagmati Nehrinin yanındaki kutlama havasında geçen ölü yakma törenini görmeden
- Durbar Meydanını gezmeden,yaÅŸayan tanrıça Kumari’nin halkı selamladığı pencerenin altında beklemeden
- Dünyadaki en eski yerleşim yerlerinden Bhaktapur şehrini görmeden dönmeyin
Almadan dönmeyin
- Thamel çevresinde çoğunluğu müslüman tüccarlardan oluşan halıcılardan kaşmir Nepal halılarından
- Safir, zümrüt, yakut taşlarından küçük de olsa bir hatıra almadan
- Sevdikleriniz için kaÅŸmir ÅŸallar, meditasyon için kullanılan “om” çanaklarından ve Bagh-Chal adındaki kaplan ve keçilerden oluÅŸan stratejik akıl oyununu almadan
- Kutsal din adamı Lama’ların yaptığı minyatür sanat çalışmalarından almadan dönmeyin :)