Balat ve Tomtom Mahallesi
Dün hiç hesapta yokken İstanbul’un iki gizli hazinesi, eski iki mahallesi Balat ve Tomtom mahallelerini gezdik.
Açıkçası sonbaharda yapılan ‘Tasarım Tomtom Sokakta’ biraz cılız kaldığı için bu sefer gitmeyi düşünmemiÅŸtim. Ancak çok sevdiÄŸim bir arkadaşımın öncesinde kahve falı vaadi beni benden aldı :)) İyi ki de öyle olmuÅŸ, çünkü bu sefer ÅŸenlik gerçekten olması gerektiÄŸi gibi renkli ve hareketliydi. Yüzü aÅŸkın tasarımcı katılmış. Sanatçı, gurme, gustosu olan tanınmış katılımcıların aktiviteye destek amacıyla ücretsiz olarak düzenledikleri bir dolu workshop, atölye, söyleÅŸi var. Sokaklar Karaköy Midye Dolmacısı’ndan, ekÅŸi mayalı ekmekçiye, dondurmacıdan çiçekçiye, fıstıkçıdan kahveciye çok renkli.
yanındaki otoparkı kullanın.

Balat enteresan bir yer. 8-9 sene öncesine kadar bu mahallede ikamet edenler bile çıkıp sokaklarında rahatça dolaÅŸamıyor, hatta fırına bakkala gidemiyormuÅŸ. Belli saatlerden sonra evlerinden dahi çıkamıyorlarmış. Mahalleli, her ÅŸey SavaÅŸ Ay’ın buradan bir ev almasıyla deÄŸiÅŸti diyor. Sonrasında dizi çekimleri, televizyon tanıtımları baÅŸlamış. İstanbulluların bölgeye ilgisi artınca, kalkınmış ve gelecek vaat eden bölgelerden biri olmuÅŸ.

Balat’ta üçüncü dalga kahvecilerden çiÄŸ börekçilere bir dolu küçük kafe var. Masalarda dantel örtülere, pencerelerde Vita tenekelerine dikili sardunyalara rastlamanız olaÄŸan. Neredeyse her köşebaşını bir fırın tutmuÅŸ. Mahalleyi dolaşırken taze ekmek kokuları mahlep kokularına karışıyor. Eskiciler, antikacılar bolca var. Ama iyi bir parça yakalamak için bolca gezmek lazım. Özel Fener Rum Lisesi kırmızı tuÄŸlaları ve tüm haÅŸmetiyle tabiri caizse mahallenin tepesinden bakıyor. Biz bu sefer mahalleyi kültür gezisi olarak deÄŸil, görsel şöleni içimize çekmek için dolaÅŸtık. Dükkanları gezdik, fotograf çektik, tekrar gelmek için nedenlerimizi not ettik.
Henüz haftasonu programınızı yapmadıysanız, İstanbul’un nimetlerinden faydalanın derim. Falımda mı ne çıktı ? Bavulumu toplamışsam …)